Blogg

1.

Why the Many are smarter than the Few

Jag skäms inte för att säga att den engelska rubriken är hämtad direkt från en av mina favoritböcker, "The wisdom of crowds", av James Surowiecki. Första gången jag läste boken var 2004 då jag bodde i Storbritannien under några år. Även om jag ofta har tänkt på den som en av mina favoritböcker, så var det inte förrän nyligen som jag insåg hur sanningsenlig den verkligen var.

James Surowiecki debatterar i boken att den kollektiva visheten hos många genomsnittliga människor, alltid kommer att vara smartare och komma till en bättre slutsats, än några få experter. Detta faktum bevisar han, är sant i allt från aktiemarknadsrörelser, att hitta förlorade ubåtar, till att gissa vikten på en ko eller i att lösa andra utmanande frågor.

Men vi pausar lite här och hoppar fram lite i tiden. För den här boken var egentligen inte starten på resan som vi har påbörjat, utan snarare en del av lösningen på ett större problem som jag ramlade över.

Som så många andra idéer uppkommer, så började även vår med ett misslyckat försök att arbeta med en annan idé. Jag hade påbörjat ett roligt kvällsprojekt tillsammans med min fru när Covid-19 slog till världsekonomin och tvingade oss till att dra i handbromsen. Under en kvällspromenad i april, när de dystra världsutsikterna och den allmänna osäkerheten var runt omkring oss, diskuterade vi de utmaningar som vi stod inför och alla alternativa lösningar som inte fungerade. Vi insåg ganska snart att vi inte bara var begränsade med tid (båda arbetade heltidsjobb) utan också med resurser, kunskap och nätverk. Även om vi verkligen trodde på idén, så var riskfaktorn i investeringen i förhållande till en eventuell vinst, plötsligt för stor att hantera för en helt vanlig familj under dessa speciella omständigheter.

Det som irriterade mig mest var att det här var inte första gången som jag hade haft idéer, men där jag saknat tillräckligt med mod, tid, kunskap eller nätverk för att ta den från att bara vara en idé till att bli något mer. Jag insåg ganska snabbt att problemet med att vara ensam med sina idéer, var det absolut största hindret till att driva idén framåt. Om detta var sant för mig, så blev jag övertygad om att det måste vara sant för många andra människor runt omkring i världen. Hur frustrerande är inte det?

Detta fick mig att ställa några fler av de viktiga frågorna.

Hur många bra idéer har gått förlorade, bara för att vi var rädda att prata om saker som vi inte helt förstod, för att vi inte hade tid att arbeta med dem ensamma, eller för att vi helt enkelt inte kunde lösa alla frågor själva? Hur många idéer tänker vi på varje dag och hur många idéer kan bli något mer än bara en idé? Tänk om alla idéer istället var ihopkopplade med fler människor, som tillsammans kunde lösa den stora utmaningen att driva en idé över tröskeln till att bara vara en idé?!

Om du har läst så här långt tror jag att de flesta inser att de alla har haft många idéer som slutat med att bara vara en tanke. Oavsett om idéerna varit små eller stora, så talar vi om extremt många idéer som aldrig blev av. Massor av idéer som kunde ha blivit något mer än bara idéer om de rätta omständigheterna hade infunnits. Vissa av dessa idéer kunde ha gjort denna värld väldigt annorlunda och möjligen ännu mycket bättre genom att ha skapat företag, jobb, innovativa produkter, tjänster och mycket, mycket mer.

För att knyta an till början av denna blogg, så är det uppenbart för mig att resultatet kring varje idé kommer alltid bli bättre genom att samarbeta med många vanliga människor, snarare än att göra eller att tänka på allting själv. Det är därför återkoppling och engagemang från flera är så extremt viktigt och varför många genomsnittliga människors kunskap alltid kommer att vara bättre än de få experter som du kanske i normala fall hade bett om feedback, åtminstone om vi ska tro på James Surowiecki.

Jag är i alla fall övertygad om att “The wisdom of the crowds”, folkmassans vishet, kommer att visa sig stämma åter och åter igen - Inte minst nu, när vi lanserar det nya sociala nätverket Bay of Ideas.

Ödmjuk och tacksam är jag för att ha Robert och Jonas med mig som medgrundare till Bay of Ideas och som också har haft kunskapen till att bygga plattformen som behövs för att starta detta. Vårt kollektiva arbete och olikartade kompetenser är starten på en ny resa som i slutändan kommer att leda till att fler idéer blir till verklighet och förhoppningsvis en bättre framtid åt många fler.

Bay of Ideas uppdrag är att låta människor publicera alla sina idéer på enklast möjliga vis i flera synlighetslager, och koppla ihop dem med folkmassans kollektiva kunskap för att utveckla varje idé till att bli något mer än bara en idé. Alla idéer, stora som små, tidiga som utvecklade, är välkomna på Bay of Ideas, oavsett om det gäller att starta en restaurang, förbättra ett verktyg, utveckla en tjänst eller något riktigt futuristiskt.

Gör världen lite bättre och lägg upp din idé du också!

Andy

Publicerad 2020-12-14