Kvinnor har också idéer

Bay of Ideas Support
2021-05-05

När vi startade Bay of Ideas baserade vi plattformen på en undersökning om idéer för att se om det var fler som tänkte som oss. I fördelningen av svar var 49,4% kvinnor och 50,6% män i åldrarna 18-79 år - en hyfsat jämn köns och åldersfördelning enligt vår åsikt och med en volym som kändes tillräckligt förtroendeingivande. 

En av frågorna vi ställde till de dryga 95% som hade haft idéer, behandlade hur många idéer respektive person hade haft som de inte gjort något åt. Alternativen var “1-5 idéer”, “6-10 idéer” och “10 eller fler” idéer. Totalt sett var det ganska lika mellan “1-5 idéer” (41,6%) och “10 eller fler” (40,3%), dvs antingen hade man haft väldigt många idéer, eller bara någon enstaka idé. Men när vi delade in resultatet mellan män och kvinnor fick vi ett ganska annorlunda och spännande resultat. 

I ovan fråga hade nämligen majoriteten av män, 55,3% svarat att de hade fler än 10 idéer som de aldrig hade förverkligat, medans majoriteten av kvinnor, 59% svarade att de bara hade haft 1-5 idéer som de aldrig hade förverkligat. 

Både män och kvinnor hade ju haft idéer, och rikligt med dem, men mängden idéer som män hade tänkt på och aldrig gjort något åt, var totalt sett fler än antalet idéer hos kvinnor. Av detta skulle man eventuellt kunna dra flera slutsatser.

Mäns generellt högre risktagande kan mycket väl återspegla sig i antalet idéer de tror sig ha haft och kanske är män också mindre självkritiska till sina idéer, därmed blir antalet idéer fler men kanske inte alltid bättre. Kvinnor har å andra sidan kanske ett större kritiskt tänkande som därmed återspeglar sig i antalet idéer de tror på.

Ovan problematik i att män gärna tror sig ha fler idéer än kvinnor, ser vi även tecken på redan nu när Bay of Ideas har varit igång i lite drygt 1 månad. 

Trots att vi har gjort allt vi kunnat för att vara jämlika i våra inbjudningar till plattformen, så har endast ca 34,5% av de anslutna till plattformen varit kvinnor. Än värre är att endast ca 10% av de publicerade idéerna är publicerade av kvinnor. Kort sagt, mängden idéer från kvinnor övertrumfas redan rejält av de manliga idéerna. 

Det är svårt att inte väcka fler frågor kring ämnet och varför vi ser dessa resultat, men lustigt nog har samtidigt den mest positiva feedbacken om Bay of Ideas kommit till oss från just kvinnor - och det får en såklart att undra:

Om du är en kvinna med många tankar om saker som kan förbättras, när får vi läsa om dina idéer? 

/Teamet bakom Bay of Ideas


Dela

Klara, färdiga, gå!

Andy Rietschel
2021-03-14

Bay of Ideas resa påbörjades med visionen om att flera människor alltid kommer att vara starkare än en ensam individ. Detta faktum i sig är ingen hemlighet, men frustrationen över att det saknades en bra plattform för idéer som kopplade samman olika individer, blev startskottet för oss som grundare till Bay of Ideas.

Men resan från den första tanke, till idé och lansering av plattform, har varit fylld av utmaningar.

Som ni kanske läste i det första blogg-inlägget så föddes Bay of Ideas ur en annan idé som inte gick riktigt som planerat. Som en konsekvens av detta, byggdes då en alphaversion av Bay of Ideas som koncept, men som var långt ifrån någon lanseringsbar plattform. 

Alpha-versionen blev byggd ovanpå en WYSIWYG-lösning (förvisso en ganska bra sådan), men när vi tillsammans gick in på djupet, insåg vi ganska snabbt att alphan hade en hel del begränsningar. Efter en snabb utvärdering togs därför beslutet att istället bygga Bay of Ideas från grunden, så att vi kunde få det precis så som vi ville ha det utan att behöva kompromissa. Ett beslut som vi aldrig har ångrat.

Även om alphaversionen inte blev vidare långvarig, så blev den ändå snabbt en form av utgångspunkt i vilka funktioner som skulle finnas och vilka som vi ville förbättra i den nybyggda plattformen. En helt ny kravspec skrevs ihop och en lista på hundratals funktioner radades upp under våra brainstormingmöten.

Vi har lärt oss att det mest effektiva i en skapande process är när man lyssnar på varandras åsikter, tillåter varandra att göra fel och öppet erkänner när andras idéer är bättre än de man själv kanske tyckte från början. 

Att våga göra fel, göra om och göra rätt måste få tillåtas för att bygga något riktigt bra. Ritningar och kravspecar i all ära, men det är sällan som man inser om något faktiskt är bra eller ej, innan man har provat på och sett resultatet. Därför hårdtestade vi också den helt nya plattformen hos en skara beta-testare för att få så mycket feedback som möjligt innan vi gick ut lite bredare. 

Den absolut starkaste egenskapen hos vårt team är kanske inte våra olika kompetenser, utan att vi är olika individer som ofta tycker och tänker ganska olika. Vår vision och vår målsättning är gemensam, men vägen tid kommer fortsätta att vara lite krokig medans vi finslipar detaljerna. 

Listan på kommande och inplanerade funktioner är som sagt lång och vi kommer inte avslöja allt som är planerat, men vi kan ge er en hint om de två kommande viktiga uppdateringarna som ligger näst på tur:

För er som har sett den svenska flaggan längst ner på index-sidan, så är det en ganska klar hint om att vi kommer lägga till fler språk inom kort. Idéer finns det naturligtvis gott om i hela världen, inte bara i Sverige. 

Vi kommer också lansera vår företagslösning fullt ut som kommer bli den självklara digitala idé-lådan för ert företag eller organisation. Vi tror att alla ledningsgrupper vill höra sina anställdas idéer om hur ni kan sälja mer, skära i kostnader, eller var personalfesten ska hållas när pandemin har lagt sig?

Så nu är det upp till dig – vilka idéer har du som du går omkring och tänker på? Lägg upp dem på Bay of Ideas och hjälp till att bygga världens största plattform för idéer!

/Teamet bakom Bay of Ideas


Dela

Why the Many are smarter than the Few

Andy Rietschel
2021-01-04

Jag skäms inte för att säga att den engelska rubriken är hämtad direkt från en av mina favoritböcker, ”The wisdom of crowds”, av James Surowiecki. Första gången jag läste boken var 2004 då jag bodde i Storbritannien under några år. Även om jag ofta har tänkt på den som en av mina favoritböcker, så var det inte förrän nyligen som jag insåg hur sanningsenlig den verkligen var.

James Surowiecki debatterar i boken att den kollektiva visheten hos många genomsnittliga människor, alltid kommer att vara smartare och komma till en bättre slutsats, än några få experter. Detta faktum bevisar han, är sant i allt från aktiemarknadsrörelser, att hitta förlorade ubåtar, till att gissa vikten på en ko eller i att lösa andra utmanande frågor.

Men vi pausar lite här och hoppar fram lite i tiden. För den här boken var egentligen inte starten på resan som vi har påbörjat, utan snarare en del av lösningen på ett större problem som jag ramlade över.

Som så många andra idéer uppkommer, så började även vår med ett misslyckat försök att arbeta med en annan idé. Jag hade påbörjat ett roligt kvällsprojekt tillsammans med min fru när Covid-19 slog till världsekonomin och tvingade oss till att dra i handbromsen. Under en kvällspromenad i april, när de dystra världsutsikterna och den allmänna osäkerheten var runt omkring oss, diskuterade vi de utmaningar som vi stod inför och alla alternativa lösningar som inte fungerade. Vi insåg ganska snart att vi inte bara var begränsade med tid (båda arbetade heltidsjobb) utan också med resurser, kunskap och nätverk. Även om vi verkligen trodde på idén, så var riskfaktorn i investeringen i förhållande till en eventuell vinst, plötsligt för stor att hantera för en helt vanlig familj under dessa speciella omständigheter.

Det som irriterade mig mest var att det här var inte första gången som jag hade haft idéer, men där jag saknat tillräckligt med mod, tid, kunskap eller nätverk för att ta den från att bara vara en idé till att bli något mer. Jag insåg ganska snabbt att problemet med att vara ensam med sina idéer, var det absolut största hindret till att driva idén framåt. Om detta var sant för mig, så blev jag övertygad om att det måste vara sant för många andra människor runt omkring i världen. Hur frustrerande är inte det?

Detta fick mig att ställa några fler av de viktiga frågorna.

Hur många bra idéer har gått förlorade, bara för att vi var rädda att prata om saker som vi inte helt förstod, för att vi inte hade tid att arbeta med dem ensamma, eller för att vi helt enkelt inte kunde lösa alla frågor själva? Hur många idéer tänker vi på varje dag och hur många idéer kan bli något mer än bara en idé? Tänk om alla idéer istället var ihopkopplade med fler människor, som tillsammans kunde lösa den stora utmaningen att driva en idé över tröskeln till att bara vara en idé?!

Om du har läst så här långt tror jag att de flesta inser att de alla har haft många idéer som slutat med att bara vara en tanke. Oavsett om idéerna varit små eller stora, så talar vi om extremt många idéer som aldrig blev av. Massor av idéer som kunde ha blivit något mer än bara idéer om de rätta omständigheterna hade infunnits. Vissa av dessa idéer kunde ha gjort denna värld väldigt annorlunda och möjligen ännu mycket bättre genom att ha skapat företag, jobb, innovativa produkter, tjänster och mycket, mycket mer.

För att knyta an till början av denna blogg, så är det uppenbart för mig att resultatet kring varje idé kommer alltid bli bättre genom att samarbeta med många vanliga människor, snarare än att göra eller att tänka på allting själv. Det är därför återkoppling och engagemang från flera är så extremt viktigt och varför många genomsnittliga människors kunskap alltid kommer att vara bättre än de få experter som du kanske i normala fall hade bett om feedback, åtminstone om vi ska tro på James Surowiecki.

Jag är i alla fall övertygad om att “The wisdom of the crowds”, folkmassans vishet, kommer att visa sig stämma åter och åter igen – Inte minst nu, när vi lanserar det nya sociala nätverket Bay of Ideas.

Ödmjuk och tacksam är jag för att ha Robert och Jonas med mig som medgrundare till Bay of Ideas och som också har haft kunskapen till att bygga plattformen som behövs för att starta detta. Vårt kollektiva arbete och olikartade kompetenser är starten på en ny resa som i slutändan kommer att leda till att fler idéer blir till verklighet och förhoppningsvis en bättre framtid åt många fler.

Bay of Ideas uppdrag är att låta människor publicera alla sina idéer på enklast möjliga vis i flera synlighetslager, och koppla ihop dem med folkmassans kollektiva kunskap för att utveckla varje idé till att bli något mer än bara en idé. Alla idéer, stora som små, tidiga som utvecklade, är välkomna på Bay of Ideas, oavsett om det gäller att starta en restaurang, förbättra ett verktyg, utveckla en tjänst eller något riktigt futuristiskt.

Gör världen lite bättre och lägg upp din idé du också!

Andy


Dela